Пекин след думите на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп за изтеглянето на китайската армия към границита с Хонконг настоятелно призова Вашингтон да не се намесва във вътрешните работи на района. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на коментир на МВнР на Китайската народна република.
Китай потребовал от США «не совать нос» в дела Гонконга

  • Reuters

«Ние вече нееднократно изразяхаме своята позиция по този въпрос. Хоконг се отнася изключително и само към вътрешната политика на Китай. Още веднъж призоваваме американската страна да прекрати да си завира носа в делата на Хонконг», заявиха от китайското външно министерство.

По-рано американският президент Доналд Тръмп, позовавайки се на данни от разузнаването на Съединените американски щати, заяви, че Китайската народна република «прехвърля армия» към границата с Хонконг на фона на масовите безредици в този район.

На 13 август всички самолетни полети от Хонконг бяха отново отменени, защото протестиращите завзеха сградата на летището.

По-рано съобщихме, че командирът на китайската армия в Хонконг за първи път коментира протестите, като предупреди, че безредиците «сериозно заплашват живота и безопасността» на хората и не трябва да бъдат допускани, пише «Гардиън».

Командирът на гарнизона на китайската армия в Хонконг също предупреди, че са «решени да защитят националния суверенитет, сигурността, стабилността и просперитета на Хонконг».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;