Грандиозна критика срещу президента: Тръмп счита за живи само богатите

Инициативите на президента на САЩ Доналд Тръмп са в разрез с тези идеали, които много години са били основа на американската държавност.

Това сподели главата на Службата за гражданство и миграция на САЩ Кен Кучинели, коментирайки в публикацията си за изданието «The Guardian» решението на главата на Белия дом да ожесточи процедурата по предоставяне на зелени карти.

В тази връзка той си спомня стиховете от сонета «Новият Колос» на Ема Лазарус, които строфи са изсечени на статуята на Свободата:

Дайте ми уморения ваш народ,
всички жадуващи да въздъхнат свободно,
хвърлени в нужда.
От далечни брегове изгонени бедни и сироти!
Изпратете ги — бездомните и унижени — при мен!
Издигам аз моя факел пред Златната врата!

Според Кучинели, във връзка с последните събития, към тези думи трябвало да се направи уточнението, че САЩ позволяват да дишат свободно само на тези «бедняци», които могат да се обезпечат сами и няма да обременяват държавата».

Кучинели не е единственият, който подложи на критика плановете на Тръмп, в рамките на които вече от октомври тази година сътрудниците на миграционната служба ще проверяват нивото на жизнена обезпеченост на желаещите да живеят в САЩ.

«Моят баща имал 40 долара в джоба си, когато пристигнал в САЩ, а след това пристигнахме и ние с мама, бяхме без нито един грош. Бяхме в бедствено положение, но тази чудесна страна ни помогна да станем американци», коментира ситуацията кореспондентът на CBS в Белия дом Вейцзя Цзян.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...