Странични компани, които си сътрудничат с корпорация «Facebook», са фиксирали и разшифровали аудиосъобщения на ползвателите на социалната мрежа.

Признанието бе направено от представителите на социалната мрежа в свое изявление, което цитира агенция «Bloomberg».

В прессъобщението се твърди, че записите на разговорите, а също тяхната разшифровка се е случвала уж със съгласието на ползвателите. Представителите на Фейсбук уверили, че тази практика е била прекратена преди повече от седмица, същото направили и «компаниите «Google» и «Apple».

Целта на подслушването, според изявлението, е била оценката на качеството на работата на софтуера, а информацията се събирала, за да се подобри системата за разпространение на рекламни съобщения в съотвествие с потребнотсите на ползвателите.

FACEBOOK НАРВАЛСЯ НА ШТРАФ ЗА НАРУШЕНИЕ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА РФ

Сътрудниците на корпорацията, които непосредствено се занимавали с разшифровка на записите, споделили пред Bloomberg, че не са им съобщавали произхода на записите, а също целите, за които те се разшифроват.

Събеседниците на агенцията отбелязват, че често те се сблъсквали с разговори от личен характер с нецензурни изрази. Нещо повече, според източниците, никой не е предупреждавал ползвателите за това, че записите на техните разговори могат да бъдат предадени на трети лица.

Както по-рано съобщи  News Front, неотдавна се съобщи, че Фейсбук е «изтеглил» личните данни на 87 милиона ползватели. В тази връзка Федералната търговска комисия на САЩ наложи над корпорацията рекордна глоба в размер на 5 милиарда долара.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;