Eксперт: «Време е НАТО да започне да се подготвя за гостите от Изток»

Пред НАТО има немалко заплахи, но една от най-главните е приближаването на Китай, който вече днес присъства вътре в трансатлантическата общност и контролира значителна част от важната за отбранителния алианс инфраструктура, твърди вицепрезидентът на Heritage Foundation Джеймс Карафано. Както пише аналитикат в статията си за The Hill, време е блокът да започне да се готви да посрещне «гостите от Изток».
Эксперт: НАТО пора готовиться к приходу «парней из Пекина»

Reuters

Днес Европа «говори за заплахите от Азия толкова много, както не е говорила от времето на Златната орда», пише Карафано.

Както подчертава той, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, обсъждайки основните проблеми на алианса, е споменал, че НАТО трябва да реагира «на приближаването към нас на Китай».

Според автора, за сигурността на «трансатлантическата общност» понастоящем има две заплахи, първата от тях е «дестабилизиращата дейност на Путин», противойствието срещу когото трябва да стане за НАТО задача номер едно.

«Руският лидер повече от всичко на света желае да разруши НАТО и да изтласка САЩ от Европа. За постигането на тази цел на Путин ще помогне раздробената Европа. Единственото, което в момента го задържа — това е сплотеността на НАТО», убеден е Карафано.

Както отбелязва експертът, руският президент никога няма да спре «да се намесва» във вътрешните работи на западните страни и да търси слабите им места, които той може да използва, но няма интерес да започва Трета световна война — той иска да победи или «без бой», или «със стремителен удар».

Ръководството на НАТО няма да може «да попречи на Путин да бъде себе си», но Брюксел може да му позволи да се убеди в това, «че той може да постигне лесна победа над алианса, което ще изиска използването на стратегия за постигането на мира чрез сила», а също чрез демонстрация на това, че НАТО в случай на необходимост ще «има и сила, и воля, за да се сражава», счита авторът.

Втората главна заплаха — това е настабилността в Близкия Изток, която може да прехвърли границите на региона и да достигне до Европа, продължава авторът.

Тук става дума за Иран, за кампаниите на някои ислямистки групировки, за хаоса от конфликта в такива места, като Сирия и Либия. За да се противопостави на тези рискове НАТО  трябва да следи южното направление, счита експертът.

Освен изброеното, НАТО трябва да положи усилия, за да противодейства на влиянието на Китай, при това не само в района на своето военно присъствие, но и на собствена територия, се казва в материала.

Според автора, действията на Китай могат да ликвидират способността на алианса да отбранява себе си, а Пекин и в момента вече има собствено сериозно присъствие на територията на НАТО — започвайки от телекомуникационните системи и завършвайки с киберпространството, мостовете, жп пътищата и пристанищата. Китай въсщност контролира инфраструктурата, необходима на НАТО за отбрана.

Както твърди авторът, във връзка с това НАТО трябва да започне сериозно обсъждане между членовете на алианса.

«Китай се приближава към НАТО, време е алиансът да започне да се подготвя за гостите от Изток», прави изводите си авотрът.

Петя Паликрушева
Източик: https://thehill.com/opinion/international/456699-natos-china-problem

Коментари:

Зареждане ...