САЩ продължават дипломатическите совалки за нови ракети в АзияЗаместник-държавният секретар на САЩ за контрол на оръжията и международна сигурност Андреа Томпсън коментира, че страните сами ще решат дали искат да разположат американско оръжие на своята територия, съобщават «Асошиейтед прес» и ТАСС.

Вашингтон обсъжда със своите съюзници възможността за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион, обяви тя. Според нея лидерите на страните от региона ще решат независимо.

«Вземането на решение в това отношение е суверенно право на лидерите на тези държави», обяснява тят

«Всяко решение за този регион ще бъде взето след консултации с нашите съюзници. Това не е едностранно решение на САЩ«, допълва Томпсън, която според Държавния департамент е на посещение в Австралия и Нова Зеландия.

Томпсън твърди, че партньорите и съюзниците на Вашингтон са «реагирали положително» на САЩ, след оттеглянето от Договора за премахване на ракети със среден и далечен обсег на действие.

Според държавния секретар, Вашингтон се надява, Китай, заедно със САЩ и Русия, да участва в консултации по нови споразумения за контрол на оръжията.

«Призоваваме Китай също да се присъедини към процеса на преговори», допълва тя.

Американският държавен секретар Майк Помпео в интервю за Fox News през юли не изключи възможността Вашингтон да разположи нови ракети със среден обсег в Азия.

Агенцията отбелязва, че страните, на чиято територия могат да бъдат разположени тези оръжия, включват Япония, Южна Корея и Австралия.

Китай реагира и заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег на действие в Азия и предупредиха съюзниците на САЩ за последствия, ако разрешат такива оръжия на тяхна територи.

И Русия реагира, Москва обяви, че ще предприеме мерки, ако САЩ разположат ракети в Азия след срива на договор за контрол на оръжията и че очаква Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;