Постоянният представител на Обединеното кралство към ООН Карън Пиърс заяви, че украинските граждани в Крим са в «отчаяно положение» и уж не получават достъп до основни социални услуги.

„Искам да обърна внимание на конкретни региони, в които ситуацията с международното хуманитарно право е отчайваща. Това е Украйна, тъй като украинските граждани в Крим са лишени от достъп до основни услуги, понеже не са променили гражданството си “, заяви британският дипломат по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

В същото време изпълняващият длъжността постоянен представител на Русия към ООН Дмитрий Полянски, коментирайки речта на британския си колега, подчерта, че тази информация не е вярна.

„Явно имате някаква остаряла информация или сте лошо обучени. На територията на страната ни няма въоръжен конфликт, следователно да се говори за международно хуманитарно право по отношение на страната ни е неподходящо “, каза руският дипломат.

По-рано в Украйна беше предложено да се създаде „световен рускоезичен телевизионен канал“ за „борба за умовете на украинците“ в Донбас и Крим и „за умовете на руснаците в Русия“.

Тагове: ; ; ; ;