13 август 2019-Нюз Фронт.

Противоречията между САЩ и съюзниците им в Европа нарастват. За пореден път между Вашингтон и Берлин се появи «черна линия»: в Германия са много недоволни от изявлението на американския посланик.

Американският посланик заплашва германците

Фактът, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е недоволна от ниското, според нея финансиране на американски войски, разположени в Европа от европейските държави, отдавна е известно.
Във Вашингтон смятат, че самите европейци, включително германците, трябва да плащат за присъствието на американски войски в Централна и Западна Европа — защото армията на САЩ предполага, че изпълнява най-важната задача за Европа — тя я защитава от изпълнението на агресивните планове на Русия.
Но европейците, такива неблагодарници, не искат да плащат на американците за това.

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е известен американски дипломат, на когото президентът Доналд Тръмп има много доверие. В Германия Гренела не е особено на почит.
И това не е изненадващо, тъй като посланикът многократно си позволява невъзпитани изявления , адресирани до Германия по време на мандата си. И този път Гренел не се сдържа.

«Обидно е, когато очакват, че данъкоплатците от САЩ ще продължат да плащат за 50 000 американци в Германия, но при това германците ще използват търговския излишък за вътрешни нужди,- каза американският посланик.
Така той всъщност се намесва в разходването на средства от германския бюджет.

В крайна сметка те, според мнението посланика, не трябва да се насочват към развитието на германската икономика или социални плащания на гражданите, а към поддържането на 50-хилядния американски контингент.

 

Германски политици отговориха на САЩ

Остра реакция от канцлера на Германия Ангела Меркел или нейните съпартийци не последва обаче.

Но американците получиха твърд отговор от германската левица. Председателят на фракцията на лявата партия в Бундестага Дитмар Барх подчерта, че ако САЩ искат да изтеглят войски от германска територия, тогава нека изтеглят ядрените си оръжия.
Нещо повече, Барх се изказа срещу разполагането на американски войски в Полша.

Ако американците изтеглят войниците си, тогава те трябва да вземат със себе си ядрените си оръжия.
И, разбира се, у дома, а не в Полша, защото това ще се превърне в поредната драматична ескалация в отношенията с Русия, която не отговаря на европейските и германските интереси, подчерта Барч.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;