Венецуела настоя ООН да се противопостави на наложените санкции от САЩ, съобщава РИА Новости.

Държавният глава Николас Мадуро изпрати писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш с искане спазването на международното право да бъде гарантирано.

Президентът на Венецуела призова световната организация да се противопостави на агресията и икономическата блокада от страна на Съединените щати.

«Ние, като страна членка, искаме ООН да поиска прекратяване на бруталната агресия срещу Венецуела и да използва съществуващите механизми за защита на венецуелския народ», посочва се в писмото.

Венецуелските власти призовават и генералния секретар на ООН да се противопостави на «несправедливата и подла агресия» от страна на Вашингтон и да защити Каракас.

Припомняме, по-рано президентът Доналд Тръмп подписа указ, с който блокира активите на венецуелските власти в САЩ, включително тези на Централната банка и държавната петролна компания. Това съобщи News.bg.

По-рано News Front съобщи, че САЩ настояват президентът на Венецуела Николас Мадуро да напусне територията на репулибликата. Това заяви в интервю за  CNN държавният секретар Майк Помпео.

По време на интервюто на Помпео бу беше зададен въпрос, какво послание той би изпратил на Мадуро в момента.
«Да хваща самолета», отбеляза Помпео.
На уточнияващия въпрос, какво ще стане, ако Мадуро не направи това, Помпео каза:
«Тогава цената за него и за тези, които го защитават, ще расте».
Но Помепо не отговори на въпроса, ще бъде ли разрешено на Мадуро безопасно да напусне Венецуела.
«Мадуро разбира какво ще се случи, ако той седне в този самолет», каза държавният секретар.
По-рано Помпео заяви, че Мадуро бил готов да напусне Венецуела и да отлети за Куба.

На 30 април лидерът на опозицията на Венецуела Хуан Гуайдо анонсира началото на финалната фаза на операция «Свобода». По-късно в Каракас демонстранти, протестиращи срещу действията на правителството, спретнаха сблъсъци със сътрудниците на венецуелската Национална гвардия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;