Експертът в областта на отбраната и националната сигурност Кайл Мизоками в статията си за изданието National Interest разсъждава за възможния сблъсък между американския изтребител пето поколение F-22 и руския Су-57 и сподели: кой от двата самолета може да победи в боя.

Според специалиста, конструкцията на двата изтребителя им дават равни преимущества на различни дистанции. F-22 Raptor е наричан най-силният боец заради своята скритост. Американският самолет в случай на избягване от радара на противника е способен да извърши засада и да нанесе скрит удар, което го прави опасен на близки разстояния.

Су-57 може да открие и отстрани заплахите дори на големи разстояния, благодарение на своя уникален радар, а скоростните възможности на самолета му позволяват бързо да нанася удар или да заобиколи потенциалната опасност.

«Ако два противоборстващи изтребители се окажат в полето на видимост, комбинацията на маневрите на Су-57, инфрачервеното търсене и проследяване го правят смъртоносен противник», пише Мизоками.

Експертът отбелязва, че за руския нов изтребител не е известно толкова много, затова е трудно да се предположи как ще завърши реален бой, но неговата система за търсене, следене и маневреност му дават предимство пред американския самолет.

«Ако такива два самолета се срещнат някога, това ще бъде битката на века, но да се надяваме, че това няма да се случи, можем само да предполагаме как ще завърши боят», добави американският експерт.

На 7 август бяха назовани предимствата на изтребителя Су-57 пред американските F-22 и F-35.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;