13 август 2019-Нюз Фронт.

В България бяха обявени кандидатите и техните предложения за втората фаза на изграждането на продължението на Турския поток. Говорим за изграждането на две газови компресорни станции. Те ще позволят извеждането на газопровода в България до проектното ниво през 2021 г. — от 4 милиарда кубически метра до 12 милиарда кубически метра годишно. Един от двата консорциума, кандидатстващи за завършване на газопровода за транзит на руски газ, заобикалящ Украйна, включва специализирана компания от Полтава.

Илюстрация: turkstrean.info.

Операторът на българската газопреносна система Булгартрансгаз оповести ценови оферти на участници в търга за проектиране, осигуряване на материали, изграждане и пускане на компресорните станции «Расово» и «Нова Провадия».

На тендъра бяха допуснати два консорциума Първият, DZZD Rasovo-Provadia CS, се състои от българския климатроник, беларуското ЗАО «Алвора» , украинскотои испанското ООО «Полтаваспецмонтаж» TEK-Quatro.

При това, украинската компания е най-опитният от всички участници в консорциума.
Създадена през 1996 г., частно LLC вече повече от двадесет години се специализира и извършва работа по газовата инфраструктура на Украйна, включително изграждането на компресорни станции. Участието на украинската компания е изненадващо с това, че «Турски поток» е един от двата газопровода, които се изграждат за транзит на руски газ, заобикаляйки Украйна, и украинските власти активно се противопоставят на проектите.

 

По-рано „Булгартрансгаз“ оцени изграждането на две компресорни станции за 200 милиона долара.

.„Осъществяването на закупката е насочено към подобряване сигурността на доставките на газ за страните от Югоизточна Европа и засилване ролята на България като транзитен център в Европейския съюз“-, се казва в изявлението на оператора на българската система за транспортиране на газ.

Предполага се, че бъдещият победител ще монтира три газови турбинни компресора с мощност 12 MW всеки на компресорната станция в Расово: две операционни зали и една спомагателна. Четири компресора с мощност 10 MW всеки са предвидени в CS Nova Nova Provadiya: три операционни зали, един спомагателен.

Обхватът на работата включва също свързване на компресорни станции към газопровода, полагане и свързване на оптичен кабел и създаване на необходимата инфраструктура за работата на компресорната станция.

 

Консорциумът с участието на украинската компания предложи да реализира българския проект за 210 милиона долара, като по този начин надхвърли установеното ниво и очевидно ще се прехвърли на друг консорциум — DZZD FERROSTAAL BALKANGAZ. Той предложи да извърши работа за $ 102 милиона.

Негови участници бяха българските предприятия Главболгарстрой, Главболгарстрой международен и немската компания FERROSTAAL INDUSTRIEANLAGEN GMBH.

Първите от много години активно се занимават с изграждането на съоръжения за газова инфраструктура в страната, а вторите обединяват големи международни компании, които проектират и изграждат съоръжения за енергийна инфраструктура.

„Икономически най-атрактивната оферта ще се определя от критерия„ оптимално съотношение цена-качество “, периоди на строителство, показател, свързан с експлоатационните дейности на газовите турбини, ценовите параметри и нивото на увеличение на разходите във връзка с диференцираните плащания“, казва операторът на българската система за транспортиране на газ.

Напомняме, че все още не е започнало изграждането на продължението на „Турски поток“ в България, което заплашва да прекъсне старта му на 1 януари 2020 година.

На първо място, победителят в конкурса, газопровод с дължина 474 километра, е саудитският консорциум Arkad не предостави необходимите документи, а комисията по конкуренция и Върховният съд блокираха смяната на победителя.

Спирането на конкурса за изграждане на българската инфраструктура за „Турски поток“ доведе до факта, че през февруари в България започна да се говори за неизпълнението на задълженията на страната навреме и възможно попадане под санкциите на „Газпром“.

Българският експерт Васко Начев коментира, че обещанието за изграждане на 474-километров участък от газопровода за 10 месеца е приказка.

И това според него автоматично обрича страната на санкции от Газпром, който ще трябва да използва украинския маршрут.

Напомняме, че миналата година приключи полагането на морската част на Турския поток, а тази година трябва да се приключи сухопътното продължение в Турция
Една линия от газопровода с капацитет 15,75 милиарда кубически метра годишно е предназначена за Турция, а втора, с такава моюност за страните от Европа, включотелно и България.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;