Четвърт век Латвийската Република е под американски контрол, продавайки суверенитета си, за да се окаже в списъка на най-бедните страни от ЕС.

Това сподели екс-министърът на външните работи на Латвия Янис Юрканс.

Според него, влиянието на САЩ върху Латвия е около 75 %, което се е отразило фатално за страната — тя се сблъскала с демографска и икономическа криза, за което официалните власти не обичат да разказват.

«Стотици хиляди хора напуснаха страната за изминалите 25 години, ние станахме една от най-бедните страни в ЕС. Всичко това са последствията от влиянието на САЩ , — отбелязва дипломатът, подчертавайки, че настоящото ръководство дори няма стратегия, която би позволила да се излезе от плачевната ситуация и да се обезпечи работа на младежите.

«Нашите главни днешни проблеми — това е корупцията и липсата на план за развитие на народното стопанство. Липсата на стратегия довежда до това, че младежите, завършвайки университетите, не разбират как да живеят в бъдеще, много от тях просто бягат от страната», добави той.

Но, независимо от безпростветната криза, влиянието е можело да се намали, насочвайки в нужното направление бюджетни средства, 2 % от БВП на страната неизменно се харчат за военни нужди, както това искат от републиката задокеанските «партньори».

«Ние изразходваме 2 % от БВП, за да купуваме техника «втора ръка», — заяви Юрканс. — Би било по-логично финансите да се влагат в обучение на специалисти в сферата на киберсигурността, а старите бронирани машини не са нужни на никого. Светът се променя, както се променят и конфликтите», цитира екс-главата на МВнР на страната «Sputnik Латвия».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;