13 август 2019-Нюз Фронт.

Демокрацията скоро ще изиграе жестока шега на Европейския съюз, осигурявайки популярния, но опасен за общността политик с невероятна власт.За това се говори в статия на изданието «Le Monde».

 


„Европа не е преживявала подобна ситуация след Втората световна война и сега заплахата е надвиснала над самата същност на европейския проект“, по този начин в статията се оценяват перспективите на известният евроскептик Матео Салвини да дойде на власт в Италия, който на фона на популярната любов може да стане от министър на вътрешните работи премиер.

 

Изданието отбеляза, че Салвини иска да получи власт, която би му позволила да „оспори Европейския съюз“, тъй като политикът нарича ЕС свой основен противник. На този фон той вече обяви среща с партията «Братя на Италия» и политическата формация Силвио Берлускони, Напред, Италия.

Предстоящите избори могат да станат най-решаващи след основаването на Италианската република, смятат авторите, признавайки, че риториката на Салвини днес се харесва на повечето жители на страната, разочаровани от класическите методи за борба с икономическата стагнация.

Външният дълг на Италия е 2,3 милиарда евро и ако Салвини дойде на власт, нови сътресения биха могли да разрушат икономиката на страната.

Изданието се опасява не толкова от икономически проблеми, колкото от политически, защото Матео Салвини «иска да играе игра на оцеляване с Европа», което означава, че съдбата на целия Европейски съюз скоро ще бъде в ръцете на италианците.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;