ЕС се измори от капризите на Лондон

Встъпвайки на поста премиер на Британия, Борис Джонсън реши да сплаши ЕС с «твърд» Брекзит, т.е. с излизане от състава на общността без сделка. Той напълно логично разбира, че хаосът, предизвикан от подобен сценарий, ще засегне и европейските страни, а това означава, че Брюксел в крайна сметка ще отстъпи пред Лондон.

ЕС се измори от капризите на Лондон

Това се казва в материал на CNN.

Както по-рано съобщи News Front, представителите на ЕС отказват да водят преговори с Лондон относно отделни точки от сделката, в частност относно въвеждането на режима «backstop», който регулира митническите отношения, предотвратявайки възобновяването на сериозния граничен контрол между Република Ирландия, която остава в състава на ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното Кралство.

Джонсън иска да преразгледа именно режима «backstop». Но, както твърди авторът на статията, със сплашването на Европа той няма да постигне нищо.

«Веднага, щом процедурата по излизането на Британия от ЕС бъде пусната, разбахме, че никакво споразумение няма да успеем да постигнем, затова започнахме да се подготвяме за подобен сценарий значително по-рано от Лондон», заяви в коментар за CNN европейски чиновник, чието име не се посочва.

ТОТАЛИЗАТОР УРОВНЯ «BREXIT»: БРИТАНСКИЕ БУКМЕКЕРЫ ПРЕДЛАГАЮТ ПОДЗАРАБОТАТЬ НА ГРЯДУЩЕМ КРИЗИСЕ

Старши научният сътрудник от Института за държавно управление Джонатан Райт отбелязва, че постигането на нови споразумения може само да представи конструктивни алтернатови, но не и заплахи.

В Брюксел наистина осъзнават всички неблагоприятни последици от «твърдия» Брекзит, но заплахите на Джонсън тук вече не предизвикват паника, се подчертава в статията.

Една от причините за скепсиса, с който в ЕС възприемат всички изявления на Джонсън е това, че тук не изключват дори това, че премиерът на Британия още през октомври ще започне да моли да отсрочване на Брекзит, независимо от всички обещания за излезе от общността на 31 октомври.

«В миналото Джонсън нееднократно променяше плановете си, не бива да се изключва вероятността, че на 17 октомври, на срещата на ЕС той ще започне да моли за поредната отсрочка, ако това ще е от полза на политическите му интереси», разяснява авторът, подчертавайки, че подобен сценарий наистина може да бъде «предпочитан вариант» за Борис Джонсън, отчитайки ситуацията в Обединеното Кралство.

Понастоящем ЕС е значително по-готов за «твърд» Брекзит, отколкото Лондон, по простата причина, че той се измори от британските капризи, завършва авторът.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments