Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, съобщава правителствената пресслужба.


Премиерът е отбелязал, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна. Той е определил като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и е предал своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе.

Борисов е изразил увереност, че срещите на високо равнище ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България.

Министър-председателят е подчертал, че страната ни се е доказала като стабилен и предсказуем партньор с голям потенциал за сътрудничество.
Бойко Борисов е акцентирал върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

Премиерът Борисов е приветствал обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани. Той е изразил готовността на страната ни да продължим доброто взаимодействие по линия на официалната помощ за развитие в региона след успешния съвместен семинар в София по управлението на риска при наводнения на Западните Балкани в началото на настоящата година.

В рамките на разговора министър-председателят Борисов е обърнал внимание и на влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.

Източник: София

Тагове: ; ; ;