Турските власти са възложили на отделните отбранителни ведомства в страната да оценят предложението на Русия за доставката на най-новите изтребители Су-35, съобщава вестник Yeni Safak, позовавайки се на военен източник.

Според изданието съответните указания са били дадени на секретариата на отбранителната промишленост, на командването на турските Военно-въздушни сили и на други ведомства в страната.

В случай на положителни препоръки Анкара може да започне преговори с Москва по този въпрос.

В статията се отбелязва, че Турция е започнала да мисли за предложението на Русия след изключването на Анкара от програмата за създаване на американски самолети F-35.

В средата на юли шефът на държавната корпорация «Ростех» Сергей Чемезов обяви готовността на Русия да достави на Турция Су-35 след получаване на официално искане.

Белият дом обяви невъзможността Турция да закупи F-35 след началото на доставките в Анкара на системата за противовъздушна отбрана С-400, която според Вашингтон е «руска разузнавателна платформа» за събиране на данни.

Според Пентагона финансовите загуби на Турция от изключване от програмата F-35 ще бъдат 9 милиарда долара.

Първият заместник-председател на комисията по отбрана към Държавната дума на Русия Александър Шерин в интервю за Nation News нарече закупуването на С-400 от Турция победа на здравия разум.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;