12 август 2019-Нзю Фронт.

Глобална тема, която сега е в центъра на вниманието. Как ще се промени глобалната система за сигурност? Как Русия ще действа в отговор на едностранното оттегляне на Америка от Договора за ликвидиране на ракети със среден и по- малък обсег на действие? За да наруши всички споразумения, Вашингтон използва измислени предлози.

Една от основните претенции е към ракетата за комплекс „Искандер“. Предполага се, че лети „твърде далеч“. Това е ракета 9M729. Максималният полет е само 480 километра. Не достига забранените параметри. По-къс обхват е от 500 до хиляда километра. Средно — от хиляда до 5,5 хиляди.

Самите американци са нарушили Договора повече от веднъж. Ако се вземе поне това, че имат тежки ударни дронове, които са способни да носят ядрен заряд. А установките, разположени в Румъния и Полша, също могат да служат за изстрелване на Tomahawks, а обхватът им е повече от хиляда километра.

Президентът на Русия е дал поръчение на разузнаването, министерствата на отбраната и външните работи да контролират следващите стъпки на Вашингтон. Ако американците започнат да произвеждат нови ракети, Русия ще започне да разработва подобни оръжия.

Владимир Путин за пореден път заяви, че: договорът е унищожен под измислен предлог, отговорността е изцяло на американската страна.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;