Южна Корея изключва Япония от списъка си с търговски съдружници, които се ползват с преференции по отношение на износа, съобщава «Спутник». Опасенията са, че това решение, което е в отговор на действията на Япония, ще доведе до нова ескалацията на напрежението в сферата на търговията между двете страни.

От Министерството на търговията, индустрията и енергетиката на Южна Корея обявиха, че новата версия на «белия списък», който се преглежда 1-2 годишно, ще включва три групи държави вместо досегашните две.

Япония, която до момента се ползваше от Южна Корея с преференции, ще бъде отнесена към «страните, чиято система за контрол на износа нарушава принципите за международен контрол на износа».

Трудно е да се работи в тясно сътрудничество с държава, която често нарушава основните правила на контрола върху вноса или използва незаконна система, заяви корейският министър.

След завършването на новата класификация през септември, южнокорейските компании, които искат да изнасят продуктите си за Япония, ще трябва да представят пет документа вместо досегашните три, а процедурата по одобрение ще се удължи с близо 15 дни.

На 2 август Япония обяви, че ще изключи Южна Корея от списъка с 27 нации, които се ползват с преференции в сферата на износа. Решението влиза в сила от 28 август и ще утежни процедурите по износа на продукти с двойна употреба от Япония с няколко месеца. Според японските власти Сеул не осигурява необходимия контрол върху високо технологичните материали, които биха могли да се използват за военни цели. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ;