Турското ръководство откровено плюе на факта, че кюрдските въоръжени части, действащи на територията на Сирия, се намират под подкровителството на Вашингтон.

Това се казва в материала на изданието «The Times».

Групировката «Сирийски демократични сили», независимо от подкрепата на САЩ, се оказа под заплаха, защото Турция не желае да вижда бойци около южните си граници.

Изданието припомня, че Анкара звързва сирийските кюрди с Работническата партия на Кюрдитан, призната в Турция за терористична. Във връзка с това турските власти подготвят военна операция с цел изтласкването на бойците от СДС, предоставяйки територията на протурската Свободна сирийска армия.

Но на територията, в която ще се осъществи настъплението на ВС на Турция, има американски военни бази, този факт може да изостри и без това нееднозначните отношения между Анкара и Вашингтон.

Изданието подчертава, че турският лидер Ердоган вижда в проамериканските части около границите на страната «заплаха за сигурността, която трябва да се ликвидира», спира го само перспективата от война със САЩ. Двустранните преговори продължават, но не толкова успешно, както се очаква, а протурските и проамериканските бойци в Сирия се подготвят за конфликт.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;