12 август 2019-Нюз Фронт.

Републиканците, водени от президента на САЩ Доналд Тръмп, рядко са съгласни с опозиционните демократи, но днес и двете страни и президентът успяха да постигнат взаимно разбирателство по един конкретен въпрос: предотвратяване на изграждането на газопровода „Северен поток-2“ през Балтийско море, по който руският газ ще бъде транспортиран до Германия, заобикаляйки Украйна.Трябва да се отбележи, че завършването на проекта е планирано за края на 2019 г.

САЩ отдавна плашат със санкции, но вероятността за въвеждането им в този момент е по-голяма от всякога.
Миналата седмица Комитетът за външни отношения на Сената на САЩ гласува в подкрепа на законопроекта за налагане на санкции на компании, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток-2“.

Законопроектът ще влезе в сила само ако бъде приет от Сената и Камарата на представителите и подпише Тръмп, но сега американският парламент е в лятна ваканция.

Гласуването на комисиите по външни работи на Сената на Съединените щати отразява мнението на повечето американци, така че законопроектът има голям да бъде приет в близко бъдеще. Нека припомним, че 20 члена от комисията подкрепиха инициативата, двама гласуваха против.

Руското правителство игнорира възраженията на САЩ и някои страни от ЕС (Полша и балтийските страни) срещу изграждането на газопровода. Русия разглежда възраженията като опити да принуди Европа да купува втечнен и шистов газ от САЩ на високи цени от Съединените щати.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ;