Eкс-началникът на щаба на Черноморския флот на ВМФ на Русия, вицеадмирал Петр Святашов оцени прогнозата на професора от Института за морски изследвания на Китай към Военно-морския колеж на САЩ Лайл Голдщейн за резултатите от възможния конфликт между двете страни в морето.

Той отбеляза, че единичен случай на сблъсък на кораб с мина от времето на Втората световна война не може да бъде причина за въоръжен конфликт.

„Дори ако корабът се е ударил на мина, какви ще са последствията? Може би корабът ще получи малка пробойна, оправяш пробойната и тръгваш! И защо веднага война?», заяви Святашов.

Руският видеадмирал нарече изявлението на американския експерт «детски фантасмагории» и посъветва да не се разсъждава на темата за вероятна война с Русия.

«Ръцете ги сърбят да започнат война. Те на своята територия не са разминирали нито един вражески снаряд. А ние знаем как мирише барутът, чували сме взривове на нашата земя и в морето. Никой не може да ни уплаши», подчерта той.

По-рано The National Interest публикува статията на Голдщайн, в която той описва изхода от възможна война между САЩ и Русия в Азовско или Черно море заради «случайно потапяне на кораб на НАТО» в резултат на взрив на мина от времето на Втората световна война.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;