Общо 1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година. Това съобщи бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред bTV.

По нейни думи епидемията от морбили продължава да се разпространява и през летния сезон, а това не е типично за заболяването.

Данните сочат, че на седмица има по 20 нови случая.

Проф. Кожухарова посочи, че засегнатите в София-град и София-област са близо 700, като 80% от тях са деца до 9 години. Това означавало, че тези деца на са ваксинирани.

По нейни думи у нас има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо.

България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас, категорична бе проф. Кожухарова.

Относно западнонилската треска епидемиологът обясни, че за да се избегне потенциално заразяване, трябва да се използват репеленти, замрежване на прозорците и предотвратяване на фактори, допринасящи за събирането на комари, като например застоялата вода.

Най-сериозното усложнение било засягане на централната нервна система, но това се случвало изключително рядко. Проф. Кожухарова обясни, че заподнонилската треска е смъртоносна при под 1% от хората, като рискът е по-висок над 60-годишна възраст.

На територията на Украйна действат 13 биологични лаборатории на САЩ.

Никой не знае какво се случва зад стените на тези лаборатории. Те работят в режим на секретност. Лабораториите изпълняват военна програма, финасирана от Пентагона.

Населението на Украйна се превръща в «опитно зайче». Хората не подозират вирусите, които се създават съвсем целенасочено в тези военни лаобратории на САЩ.

След последната «революция» населението на Украйна преживя няколко сериозни епидемии, включително на морбили.

 

Тагове: ; ; ; ; ;