12 август 2019-Нюз Фронт.

 

Западната преса с голямо внимание коментира митинга, организиран на 10 август в Москва.
«… Огромна тълпа от представители на опозицията, около 50 хиляди души, осъди ограничаването на броя на потенциалните кандидати за избори», пише The New York Times.

Руската служба на BBC в статия, озаглавена „Ние сме тук отново: как се проведе най-големият митинг от 2011 насам.“, подписана едновременно от пет (!) кореспонденти на тази британска корпорация за излъчване, коментира митинга на 10 август, както следва: „ Хората не се изплашиха нито дъжда, нито от наказателното дело „за масовите безредиците“ (кореспондентите на Би Би Си слагат в кавички израза «масови безредици»
— трябва да убедят руския читател, че не е имало опити да се организират масови безредици в Москва на 27 юли).

Американците се опитват да взривят Русия и Китай отвътре. Освен това те действат почти открито и предизвикват единствените играчи на геополитическата арена, които могат да разрушат хегемонията на Съединените щати.

Във Вашингтон сериозно се изплашиха от предстоящия крах и хвърлиха в битката си най-тежката артилерия — цветните революции.

Протестите в Москва и Хонконг се провеждат едновременно и събитията се развиват по идентичен сценарий.

Американските организатори използват същите модели и технологии.

 

На 9 август посолството на САЩ в Русия публикува предупреждение (Demonstration Alert)
за американските граждани на официалния си уебсайт във връзка с предстоящи протести.
В предупреждението се казва, че след митинга на 10 август на проспект Сахаров в Москва „някои протестиращи планират да провеждат неразрешени демонстрации“; Гражданите на САЩ бяха посъветвани да „избягват демонстрациите“.

Предложено бе обаче да се избягват не защото те не са разрешени от властите, а защото „последните демонстрации доведоха до повече от хиляда арести“ (всъщност не бяха арести, а задържания) и „имаше свидетелства на очевидци за прекомерната употреба на сила срещу протестиращите «.

По-рано, преди 3 август, посолството на САЩ препоръча на американските граждани „да избягват мястото на нерегистрирания митинг в подкрепа на нерегистрирани кандидати за градската дума“ и в същото време публикува карта на местата за събиране на участниците в нерегламентираната „протестна разходка“.

 

На 9 август руското външно министерство призова съветника в посолството на САЩ в Москва Тим Ричардсън да му представи презентацията: „Ние считаме поставянето на схемата на незаконното събитие, изготвена от организаторите, като кампания в полза на участието в него и призив за действие, който представлява опит за намеса във вътрешните работи на страната ни“ ,

Посолството на САЩ обаче не взе предвид предупреждението и също рекламира митинга на 10 август.
Междувременно в руските социални мрежи и медиите се появиха документи, потвърждаващи фалшифицирането на подписите за някои кандидати за депутати от Московската градска дума.
За да участват в изборите, представителите на либералната опозиция трябваше да съберат в своя подкрепа подписите на само три процента от избирателите в своя избирателен район.
Те обаче също не можеха да направят това, затова събраха подписи на „мъртви души“, както и на избиратели от други райони.

 

И от всичко изложено до тук, не е сложно да се направи извода кой помага протестите в Москва да продължават и с каква цел.

Продължаваме да следим темата в развитие. Очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;