Техеран се застъпва за създаването на организация за сътрудничество на каспийските страни, която трябва да се превърне в основа за икономическо сътрудничество в региона, коментира първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири на Каспийски икономически форум в Туркменистан, съобщава ТАСС.

«За да се формира стабилна база за развитие на икономическото сътрудничество на страните от Каспийското крайбрежие, са необходими специални механизми. Предлагаме да се създаде организация на сътрудничество на страните от Каспийското крайбрежие, която може да се превърне в подходяща платформа за този вид взаимодействие», обяснява Джахангири.

Освен това е необходима здрава и подходяща правна основа за развитие на икономическите отношения между страните от каспийското крайбрежие, допълва той.

«Прилагането на споразумение за зона за свободна търговия между Иран и Евразийския икономически съюз (ЕИС) може да изведе регионалната търговия на ново ниво», каза той.

На 17 май 2018 г. ЕИС и Иран подписват временно споразумение за зона за свободна търговия, която има за цел да увеличи търговията между държавите чрез облекчаване на митническия режим. Проектът бе одобрен от иранския парламент. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ;