12 август 2019-Нюз Фронт.

След официалното прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег НАТО разчита на сплашване на Русия и политически диалог, пише германският вестник Frankfurter Allgemeine.

Авторът на статията Михаил Штабенов смята, че с официалното изтичане на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМД) на 2 август „е започнало ново летоброене“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уверява, че алиансът не иска нова надпревара във въоръжаването и обещава широк спектър от военни, политически и дипломатически реакции срещу прекратяването на Договора.

Сред тях са военни учения, засилено наблюдение, използване на разузнавателни служби, както и радари за противоракетна отбрана, увеличаване на неядрената сила на въоръжените сили и инициативи за разоръжаване, InoTV съобщава текста на немска публикация…..

Алиансът, наред с други неща, реши да разположи зенитни ракети и системи ПВО в Полша и Румъния, което Москва вижда като нарушение на договора от 1987 година.

«НАТО, което в бъдеще възнамерява да залага на комбинация от военно сплашване на Москва и политически диалог в бъдеще, се опасява от възможността за регионални войни по инициатива на руската страна и вероятната победа на Русия», пише авторът.

Западните експерти по сигурността, чието мнение е цитирано от Франкфуртер Алгемайне, смятат, че НАТО трябва да се «защитава в случай на регионални руски войни в Балтийско или Черно море».

Според тях алиансът не трябва да пропуска възможност да подготви правилно своите собствени ядрени арсенали.
В същото време те настояват алиансът да отговори на политиката на Москва, на първо място, като подобри способността за неядрена отбрана на балтийските страни и Полша, „защото руските оръжия със среден обсег могат да се използват само в рамките на сценарий за регионална война“.

Много преди откритото избухване на споровете относно ДРСМД, алиансът взе редица решения, които биха помогнали „по-бързо да се отговори на позицията на Русия, която НАТО възприема като все по-агресивна“.

Говорим за трикратно увеличение на контингента на силите за бързо реагиране на НАТО до 40 хиляди военнослужещи, както и за подразделение на „Острие на копието” от 5 хиляди войници, способно да предприеме действия в рамките на период от два до седем дни.
Повишено военно присъствие в източните страни на алианса

„Дори и следващото разполагане на американски ядрени ракети със среден обсег в Европа да бъде изключено, това по никакъв начин не означава, че алиансът се оказа безпомощен в ръцете на руското превъзходство“, пише Frankfurter Allgemeine.

Преговорите по START-3 ( СНВ-3) се очакват с напрежение.
Понастоящем в Германия и други европейски страни от НАТО има до 200 ядрени бойни глави B61, посочва авторът на статията. Обновената им версия ще се предлага от 2020 година и тези заряди ще могат да носят бойни самолети на европейските страни от съюза, пише изданието.

Освен това САЩ разполагат с ядрени оръжия на морска основа. През февруари 2018 година те обявиха препроектирането на своята ядрена стратегия, разработването на ниско експлозивно оръжие и създаването на нови крилати ракети на морска основа, припомня авторът.

Напомняме..ние ( България) приехмедоговира на САЩ по F-16 и дори платихме накуп всичко. Но не това е най-страшното..F-16 са атомоносни и могат да носят бомби В61..

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;