Съвсем скоро САЩ вероятно ще свалят забраната за използването на М44 — т.нар. «цианидни бомби».

Това съобщават американските СМИ.

Официално бомбата е предназначена за унищожаването на диви животни: койоти, диви лисици и скитащи кучета. Когато механизмът сработва, то пуска във въздуха отровния натриев цианид.

Цианидните бомби са популярни сред фермерите, които настояват за сваляне на ограниченията за тяхното използване. Проблемът е в това, че жертви на бомбите могат да станат не само диви животни.

Този факт е предпоставка за забраната на М44. Според официалните данни цианидните бомби са убили над 6.5 хиляди животни през 2018 година. Сред тях над 200 са «случайните жертви», в това число и мечки.

Както считат от Центъра за биологично разнообразие в САЩ, публикуваните от Вашингтон данни са твърде намалени. Това се обяснява с факта, че ведомството, занимаващо се с охраната на дивата природа», е печално известно с некачественото събиране на информация».

Един от най-скандарните инциденти, свързани с М44, се случил през 2017 година, когато цианидна бомба ранила момче и убила кучето му. Семейството на детето подало иск срещу държавата, което довело да забраната на М44.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ;