Съветникът на по въпросите на националната сигурност Джон Болтън е в Лондон за преговори и иска да призове Великобритания за по-строга и твърда позицията по отношение на Иран и китайската телекомуникационна компания Huawei, съобщава «Ройтерс».

Докато Обединеното кралство се готви да напусне Европейския съюз на 31 октомври, най-голямата геополитическа промяна след Втората световна война, много дипломати очакват Лондон да разчита все повече на Съединените щати.

Двудневните разговори на Болтън в понеделник и вторник, отразяват опитите на Белия дом на Тръмп да заздрави връзките с новото британско правителство на премиера Борис Джонсън след напрегнатите отношения на Тръмп с бившия премиер Тереза ​​Мей. Очаква се Болтън да поиска от британските власти да консолидират политиката си по отношение на Иран с тази на Вашингтон.

Великобритания досега подкрепяше ЕС при спазването на ядреното споразумение, известно като Съвместен всеобхватен план за действие, но задържането на британски нефтен танкер в пролива Ормуз е натиск върху Лондон да обмисли по-строга позиция.

Преди това, британски морски пехотинци задържаха ирански кораб, край бреговете на Гибралтар на 4 юли, по подозрения, че извършва контрабанда на нефт до Сирия. Този месец Великобритания се присъедини към САЩ в мисия за морска сигурност в Персийския залив, за да защити търговските кораби.

Високопоставен служител на администрацията на Тръмп коментира, че аргументът на Болтън към британците е, че това ще помогне за допълнителен натиск върху Иран, ако Лондон обяви ядреното споразумение за мъртво, но такова решение не се очаква скоро.

Тръмп също настоява Британия да втвърди позицията си за Huawei, заради притесненията, че 5G технологията от ново поколение представлява риск за националната сигурност. Вашингтон иска съюзниците, включително Великобритания, да избягват използването на оборудване от Huawei.

При бившия премиер Мей, британското правителство реши по принцип да предостави на Huawei ограничен достъп до основни части на 5G мрежата, но висшият американски служител допълва, че Болтън се надява да намери по-дружелюбна аудитория по темата от правителството на Джонсън. Окончателно британско решение все още не е взето.

Болтън планира да защитава тезата, че Huawei е оръжие на китайското правителство и че неговият хардуер може да се използва за наблюдение на комуникациите, които минават през системата.

Тръмп и Джонсън (който е роден в Ню Йорк), често разговарят по телефона, откакто новият премиер пое властта, а Тръмп иска да подпише американо-британското споразумение за свободна търговия, за да помогне на Великобритания при излизането й от Европейския съюз.

Двамата лидери ще се срещнат по-късно този месец на срещата на върха на Г-7 във Франция.

Болтън, който миналата седмица във Вашингтон се срещна с британския министър на външните работи Доминик Рааб, е на обяд в понеделник с британския секретар на кабинета Марк Седвил, а по-късно има среща на Даунинг Стрийт №10 с Едуард Листър, който е главен стратегически съветник на Джонсън.

По-късно през деня Болтън има среща и със Саджид Джавид, новиятфинансов министър на Джонсън.

Във вторник Болтън ще се срещне с Лиз Трус, британския международен търговски секретар, и Бен Уолъс, новият министър на отбраната, както и Стив Баркли, министър за излизане от ЕС, наред с други представители. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;