Китайското правителство внимателно следи развитието на събитията в Хонконг на фона на продължаващите там протести. Пекин вече даде да се разбере, че няма намерение да бездейства, оценявайки ситуацията като поредния опит за цветна революция в най-добрите традиции на Запада.

Това се казва в материала на изданието «The Washington Post».

Изданието обръща внимание на думите на представителя на правителството на КНР по въпросите на Хоконг Макао Ян Гуан, който акцентира върху «признаците на цветната революция», в частност, лозунгите на манифестантите: «Да си върнем Хонконг, революция на нашето време».

Изданието твърди, че протестите в Хонконг се различават от «революцията на розите» в Грузия и от Евромайдана в Украйна с това, че «жителите на Хонконг не отстояват илюзорни идеали».

«Вместо това те са за защита на правата и тази автономия, с която са израснали, — твърдят американските издания . — Те искат демокрацията, която им беше гарантирана».

Както по-рано съобщи News Front, протестите в административния район Хонконг започнаха преди два месеца. Тогава демонстрантите бяха против законопроекта, позволяващ на местните власти да предават престъпниците, нарушаващи законодателството на КНР на Пекин. Под натиска на протестиращите властите свалиха законопроекта от дневния ред, но ситуацията не се регулира. Китай нееднократно заявява, че събитията в Хонконг са планирани от Вашингтон и целят дестабилизацията на страната.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;