12 август 2019-Нюз Фронт.

Деветдесет американски военни пристигнаха в турската провинция Санлиурфа, те ще бъдат включени в работата на координационния център за съвместни операции и планираната зона за сигурност в Северна Сирия, съобщава турския телевизионен канал.

Според източници, близки до преговорите, САЩ и Турция се отдалечиха от първоначалните си искания, за да може да се постигне общ знаменател.

Известно е, че Пентагонът предлага «двустепенна» зона за сигурност с 5-километрова демилитаризирана ивица, подкрепена с допълнителни 9 км, изчистена от тежко оръжие.

Преди началото на преговорите на 5 август предложението на американската администрация включваше съвместна военна операция между САЩ и Турция за обезпечаване на ивица на юг от сирийско-турската граница с дълбочина девет мили (14,5 км) и дължина 87 мили (140 км), от която ще бъдат изведени Кюрдски бойци.

След това американската и турската армия щяха да ликвидират укрепването на «Силите за самоотбрана» (YPG) на сирийските кюрди, които Анкара счита за «терористична организация» в зоната за сигурност и след това да пристъпят към съвместно патрулиране на района.

Турция обаче доскоро отхвърляше предлаганите от американците опции, настоявайки за безопасна зона с дълбочина най-малко 20 мили (32 км) и изрази предпочитание да я контролира сам.

Сирия изразява абсолютното си отхвърляне на споразумението между САЩ и Турция за създаването на така наречената „безопасна зона“, което е явна атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Сирийската арабска република и грубо нарушение на принципите на международното право и Хартата на Организацията на обединените нации.

Продължаваме да следим темата в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;