Неотдавнашните изпитателни стрелби от две тактически ракетни системи от ново поколение в КНДР предизвикаха силно безпокойство в Южна Корея. Става дума уж за аналог на руския «Искандер», с помощта на който Ким Чен Ун «притиска» своя съсед и неговите съюзници.

Първите пускове се проведоха на 25 юли. А на следващия ден севернокорейската държавна информационна агенция KCNA заяви, че Пхенян разполага с информация за вероломните планове на Сеул. В съобщението се сказва:

«Огънят на тактическото управляемо оръжие от нов тип трябва да изпрати тържествено предупреждение до южнокорейските разпалвачи на войни, които имат намерение да вкарат в строя ултрасъвременно настъпателно оръжие».

Агенция KCNA отбелязва, че Ким Чен Ун лично е ръководил стрелбите. Той казал, че Пхенян разработва свръхмощни системи оръжия, за да отстрани заплахите, които произлизат от Южна Корея. Първата ракета със скорост 5М прелетя 430 км и порази в морето условна надводна цел. Втората — падна на 690 км от мястото си на пуск в планирания район.

Успехите на севернокорейския военно-промишлен комплекс наистина изненадват.

Що се отнася до ракетната система, която приличала на «Искандер», то в Южна Корея предполагат, че севернокорейските инженери са получи достъп до комплекса «Искандер-Е», който Алжир закупил от Русия.

Или — още по-лошо, от гледна точка на Сеул! — самата Москва предала опростени ракетни технологии в отговоро на излизането на САЩ от Договора за ликвидиранен на ракетите.

Програмата за изграждането на подводни ракетоносци в КНДР се намира под личния контрол на държавния глава. Нещо повече, лидерът на нацията, вземайки участие в поредната инспекция, изразил пред инженерите и работниците «огромно удовлетворение от факта, че подводницата е била проектирата и построена така, че да може напълно да реализира военно-стратегическите намерения при различни обстоятелства».

Зад тази фраза се крие обикновено и разбираемо послание до американците: океанът сега не е преграда. Ако нещо си позволите — върху САЩ ще се стоварят ракети с атомни бойни глави.

По данни на американското разузнаване, ВМС на Северна Корея днес разполагат минимум с една дизел-електрическа ракетна суперподводница, построена в Sinpo (понякога за нея пишат като за подводница тип  Gorae — «Кит»). Нейната водоизместимост е около 2000 тона, автономно плаване — до 2800 мили.

Американо-корейският институт, известен още и като школа за международни изследвания към Университета «Джон Хопкинс», позовавайки се на свои източници от военното разузнавене, съобщи, че в основата на «Кит»-а с голяма вероятност стои проектът 877 «Палтус» (такива подводници се изграждаха в СССР и Русия през 1982-2000 г.)

Има и още по-смели предположения на специалисти от същия аналитичен център. Те говорят за вариатите, по които подобно оръжие се е оказало в КНДР, става въпрос за руските суперподводници от проекта 636 «Варшавянка», преработени с по-малък тонаж.

Американците считат също, че по-скоро в ръцете на военните корабостроители в КНДР са били предадени чертежите на проекта 629, чийто разработчик е легендарното Санкт-Петербургско морско бюро за машиностроене «Малахит».

В резултат корейците получили остаряла, но напълно «работеща» лодка с три балистични ракети тип Bukgeukseong-1 (Поларис-1) на борда си. Максималната дълбочина на потапяне на «Кит»-а е 300 метра, което рязко влошава възможностите на ВМС на САЩ за нейното откриване.

Например, по време на съвместните американо-южнокорейски учения «Страж на Свободата» през 2016 г. «Кит» извършил ракетни пускове от подводно положение. Тогава не открили суперподводницата , но американските спътници фиксирали излизане на ракета из-под водата и нейния полет.

Според САЩ, този носител може да достави атомен заряд на разстояние до 1200 км, макар някои специалисти да считат, че «Поларис-1» бие дори до 2000-2200 км.

Ще добавим, че суперподводницата на КНДР е създадена за унищожение на самолетоносачи с помощна на ядрени бойни глави.

САЩ фиксирали още достатъчно точни стрелби и по морски цели.

Очевидно е едно: на Запад Северна Корея все повече се счита за «руски проект», получен от Москва «по наследство» от СССР.

Задокеанските привърженици на теорията на заговора са убедени, че Москва и Пекин имат интерес от засилване на военната мощ на Пхенян до ниво на държава, способна да атакува с ядрено оръжие световния «хегемон».

Тогава коварните руснаци и китайци щели да победят в новата световна война без да изгубят нито един войник.

На този етап това са само предположения.

Може би някога ще разберем истината, но атаката над световния «хегемон» определено ни харесва. Време е световният «хегемон» да престане да бъде хегемон, както и световен такъв.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;