Неотдавна бе съобщено, че части от военно-морския флот на Русия в най-близко време ще получат абсолютно нова управляема ракета против подводници (ПЛУР). Това съобщи за «Известия» главнокомандващият ВМФ на РФ.

Отбелязва се, че новото въоръжение вече е напълно готово. Основното му предназначение е унищожаването на подводни цели на разстояние десетки километри.

За насочване на ракетите могат да бъдат използвани различни летателни апарати.

Конструкцията на ПЛУР позволява даденият вид въоръжение да бъде разположено в универсален контейнер.

Ракетата вече получи прякора «матрьошка» заради особеностите на конструкцията си. В главната част има неголямо торпедо, което се отделя от носителя, достигайки зададения район. По-нататък миниторпедото действа самостоятелно, използвайки интелектуалната си система за самонасочване.

Адмирал Валентин Селиванов е убеден, че ефективността при поразяване на новия ПЛУР е не по-малко от 90 %. Останалите 10 % се дължат на човешкия фактор или някакви технически неизправности. При всички останали случаи унищожаването на вражеската подводница и неминуемо.

По-рано през юли се съобщи, че неприятелските подводници ще бъдат следени чрез обновените съветски самолети-амфибии от проекта Бе-12 «Чайка».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;