САЩ и Великобритания, опитващи се да създадат коалиция срещу Иран в Близкия Изток, се сблъскаха с невъзможността да обезпечат действията на корабите и авиацията си в Персийския залив. Оказа се, че целият този регион е «покрит» от руските комплекси за РЕБ, създаващи сериозни заглушавания на навигацията и връзките.

Министерството на отбраната на САЩ публикува информация за това, че Техеран е разположил около своето крайбрежие системи за радиоелектронна борба и радиолокационно заглушаване, които напълно пречат на работата на системата GPS. Предполага се, че става дума за руските системи за РЕБ «Жител», които Русия преди няколко дена достави на Иран.

По-рано в пресата се появи видео, на което са показани руските системи за РЕБ, забелязани в северната част на Иран. Доставката е извършена чрез Каспийско море. Впоследствие комплексите за радиоелектронна борба, както се предполага «Жител», са били преместени към крайбрежието на Персийския залив.

jemalrasheed@jemalrasheed2

⭕️ | Video of transport to city

The continues to cling to moves that, if the breaks out, will inevitably be destroyed

Встроенное видео

Според специалисти от Пентагона, Иран има намерение да използва системите за радиоелектронно заглушаване за създаване на сериозни проблеми в работата на системите за връзка и GPS. Това ще позволи на иранската армия и флот да вземе под контрол практически всеки кораб, който се приближи до бреговате на Иран на разстояние до 30 км.
Освен това, понеже САЩ започнаха да използват в небето над дадената акватория безпилотни самолети, ислямската република получава възможността да заглуши връзката с тях.
Т.е. иранските военни могат да ги вземат под свой контрол и да получат свежи трофеи.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;