11 август 2019-Нюз Фронт.

Заплахата от страна на Съединените щати да преместят част от базите си от Германия в Полша не предизвика голям отзвук в германския Бундестаг.

Единственият, който си направи труда да коментира тази тема, беше председателят на фракцията на лявата партия в Бундестага Дитмар Барч.
В интервю за Hannoversche Allgemeine Zeitung той каза, че всъщност не разбира каква точно е заплахата за Германия от факта, че американските войски частично напуснат нейната територия.
Политикът отбеляза, че в този случай САЩ ще имат проблеми — в края на краищата те ще трябва да вземат ядрените си оръжия със себе си.
Барх добави, че ядреното оръжие трябва да бъде транспортирано до САЩ, а не до Полша.

Депутатът от Бундестага счита подобно развитие на събитията за най-вероятно, тъй като Берлин ще възрази срещу разполагането на ядрено оръжие в Полша.

Според Барч това противоречи на интересите на Германия.По-рано стана известно, че американският посланик в Берлин Ричард Гренел заплаши Германия с изтеглянето на 50 хиляди американски войски в случай, че бюджетът за отбрана не бъде увеличен до 2% в Германия. Американците планират да изтеглят армията си в Полша.

 

За съжаление, някои зависими от Вашингтон страни се преструват, че нищо не се случва, или просто се страхуват дори да си помислят за провокативния характер на обстоятелството, че в XXI век на територията на Европа се извършва подготовка за използването на ядрени оръжия с включването на неядрени държави», — коментира преди време директорът на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията във външното министерство на Русия Владимир Ермаков.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;