Американският президент Доналд Тръмп похвали Колумбия и разкритикува Мексико във връзка с борбата срещу наркотиците, предаде ДПА. Това съобщи БТА.


И двете държави остават в списъка на Съединените щати със страни, през които преминават важни артерии на трафика с наркотици и които са основни производители на дрога. Тръмп обаче се изказа по много различен начин по адрес на Колумбия и Мексико, отбелязва ДПА.

Според Тръмп колумбийският президент Иван Дуке е постигнал голям напредък в борбата с отглеждането на кока и производството на кокаин в сравнение със своя предшественик на президентския пост.

По данни на Белия дом общата площ, на която се отглежда кока в Колумбия, е намаляла през миналата година до 208 000 хектара в сравнение с 209 000 хектара през 2017 г.
Колумбийските власти изпратиха войници да изкоренят 71 000 хектара с кока, откакто Дуке дойде на власт през август миналата година, заяви вчера колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухильо.

Тръмп похвали плановете на Колумбия с помощта на авиация да пръска насажденията с кока с глифозат.

Според американския президент Мексико трябва да положи още усилия, за да спре потока на наркотици към Съединените щати.
Правителството на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отговори, че се бори с производството и трафика на наркотици «често на висока човешка и материална цена».

Източник: Богота

Тагове: ; ; ; ;