Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси разкритикува миграционната сделка между САЩ и Гватемала, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.


Пелоси направи това по време на визитата си в Салвадор. Според нея е съмнителна ефективността на статута на «трета сигурна страна», каквато се предвижда да стане Гватемала по силата на споразумението, сключено в края на миналия месец със Съединените щати.

    «Аз лично не съм уверена в ефективността на статута на трета сигурна страна, не мисля, че това е решението» на имиграционните проблеми на Съединените щати, заяви конгресменката от Демократическата партия, която е и един от най-сериозните опоненти на Доналд Тръмп в сферата на миграционната политика.

Пелоси е начело на делегация на американския Конгрес от 14 души в Централна Америка.

Споразумението между Съединените щати и Гватемала предвижда централноамериканската държава да се превърне в трета сигурна страна и там да търсят убежище хората, тръгнали за САЩ.

Пелоси определи в четвъртък на пресконференция в Гватемала като скандална и нечовешка ситуацията с хилядите мигранти, намиращи се на границата между Мексико и Съединените щати.

Подписването на миграционното споразумение доведе до отрицателен обществен резонанс в Гватемала. Противници на сделката и неправителствени организации са на мнение, че Гватемала, където 60 процента от хората живеят под прага на бедността, няма да може по подходящ начин да приеме мигрантите, отбелязва Франс прес.

Източник: Сан Салвадор

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;