Присъединяването на Крим към Русия стана резултат от законното волеизлияние на кримчани, сподели главата на кримската национално-културна автономия на кримките татари Ейваз Умеров.

Той коментира изявлението на президента на Турция Реджеп Ердоган за това, че Анкара никога няма да признае Крим за руски.

Ердоган заяви това по време на срещата си с украинския президент Владимир Зеленски. Кримските татари отговориха на изявлението на Ердоган за полустрова. Умеров посъветва турския политик пред да прави противоречиви изявления да разбере мнението на самите кримски татари.

Нещо повече, главата на автономията подчерта, че думите на Ердоган противоречат на партньорските взаимоотношения между Турция и Русия, игнорират демократичното волеизлияние на кримчани, в това число на кримските татари.

Той счита, че изявлението на турския президент може да хвърли сянка на съмнение в искреността на взаимоотношенията между двете държави.

Умеров припомни, че кримските татари асоциират себе си с Русия, техни представители има на всички нива в полуострова.

Той посъветва Ердоган да поддържа връзка именно с него, а не «с групата екстремисти, която напусна полуострова след присъединяването към Русия».

«Струваше си да се поинтересувате за настроенията на самите кримски татари в Крим и да започнете вече диалог с представителите на народа от Крим», резюмира Умеров.

Крим влезе в състава на Русия след проведения през март 2014 година на територията на полуострова референдум. За присъединяването към Русия гласуваха 95.6 % от избирателите от Севастопол и 96.77 % от жителите на Крим.

Властите на полуострова проведоха плебисцита след извършения в Киев през февруари 2014 година държавен преврат. Украйна продължава да счита Крим за своя територия, която временно е окупирана от Русия.

Москва нееднократно заявява, че жителите на полуострова са гласували за присъединяването към Русия по демократичен път, в пълно съответствие с Устава на ООН и международното право.

Според думите на президента на Русия Владимир Путин, въпросът за Крим «е закрит окончателно».

Той изключи възможността Украйна да си върне Крим и Севастопол.

Това, както подчерта Путин, няма да се случи при никакви обстоятелства.

Европейските страни и САЩ въведоха срещу Русия ограничителни мерки заради включването на полуострова в състава на РФ. Съветът на ЕС за пореден път продължи ограничелните мерки по отношение на Крим и Севастопол до 23 юни 2020 година.

Санкциите от страна на Брюксел продължиха забраната за граждани и компании от Европа да работят на територията на полуострова. Забраняват се също туриститчески услуги, инвестиране в икономиката на Крим и експортиране в Крим на някои стоки и технологии в сферата на транспорта, телекомуникациите и енергетиката.

В ЕС нарастват антисанкционните настроения, обаче.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;