Ситуацията в Ормузкия пролив все повече се нажежава. Освен всичко останало, пред очите ни блесна крайно печален и позорен за Великобритания факт. Изглежда Корпусът на стражите на ислямската революция са се осмелили, което до неотдавна изглеждаше невъзможно, дори напълно невероятно — да завземе пътуващия под британски флаг танкер Stena Impero.

След това Лондон призна, че не може да усили присъствието на собствените си Воено-морски сили в региона за защита поне на британските кораби. Причината е проста и банална — фактическата липса на такива сили в Британия…

Как страна, която с векове бива наричана «владетелка на моретата», се дотътри до този срам?

И какво ще стане сега с безопасността при транспортирането на нефт в Персийския залив?

Основателна тревога по повод плачевното състояние на британския флот се чу сред стените на британския парламент още през 2016 г. Тамошният комитет по отбрана стовари върху главите на членовете доклад, който предизвика ефекта на ледена вана.

В доклада се твърди: постоянно намаляващият в продължение на три десетилетия военен флот вече се намира «по-ниско от критичното положение за изпълнение на каквито и да било бойни задачи».

Преценете сами — от наличните през 1985 г в състава на ВМФ на Британия 4 самолетоносача към 2016 г. не е останал нито един!

За същото време вместо 41 фрегати в строя са само 13, от 15 есминци — само 6.

Членовете на комитета буквално стенели и издавали вопли, настоявайки нещо да се направи по повод надвисналата катастрофа, но от министерството на отбраната дали само обещания за бъдещи вложения в укрепване на военно-морската мощ на страната — обещали «милиарди» за нови самолетоносачи.

Както разбирате — празни разговори. За празнотата станало ясно на следващата година, когато в страната се разразил поредният скандал, свързан с военния флот.

Отбранителното ведомство на Британия още в гореспоменатия доклад, освен всичко останало, било подложено на жестока критика за «недопустими и извънредно големи грешки», които били допуснати при проектирането и създаването на новите есминци. Както се оказало по-късно, нито един от тях не можел да работи дълго време във водите на топлите морета. През 2017 г. се случил прискърбен инцидент с кораба HMS Diamond, който изпълнявал мисия в Персийския залив — корабът едва не потънал, наложило се спешно да бъде издърпан към родните брегове за ремонт.

Това било излизането от строя на последния боеспособен есминец от серията «тип 45».

Останалите пет аналогични случаи вече благополучно били довлечени до Портсмут — по същата причина, а също и поради липса на моряци, гориво и припаси, необходими за далечни пътувания.

Както се оказало, Британия имала пари само за една четвърт от собствения си флот!

Не е изненада, че през 2017 г. напълно сериозно започнали да се водят разговори за продажбата на немалка част от флота.

Предлагали на чилийците и бразилците да закупят от три до пет фрегати от серията «тип 23», а също десантно-вертолетните HMS Albion и HMS Bulwark.

Британия «доплува», както се казва…

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;