Америка беше първата страна, която започна да използва сателитна навигационна система, но сега дните на GPS са преброени, пише китайското издание Sina.

В момента китайската система «Бейдоу» се счита за единствената спътникова навигационна система в света, способна да хвърли предизвикателство на САЩ, а подкрепата от страна на руския ГЛОНАСС ще позвали на Китай да заздрави позициите си в тази сфера.

Превод:

И до момента сме под впечателението на неотдавнашната новина за пълното излизане от строя на спътниковата система за навигация «Галилео». Сега съперничещите си спътникови системи в света станаха не четири, а три: китайската, американската и руската.

САЩ първи в света успешно разработиха и започнаха да използват спътникова навигационна система. Американската GPS винаги е заемала най-голям дял на пазара на глобалните навигационни системи. Но когато от Русия и Китай в САЩ пристигнаха «добрите новини», стана ясно, че дните на GPS се преброени.

Според съобщенията на руските СМИ, Путин е ратифицирал «Споразумение с Китай за сътрудничество в областта на употребата на навигационните спътникови системи ГЛОНАСС и «Бейдоу» за мирни цели».

В съобщението се казва, че документът е бил подписан от страните през ноември миналата година, той предполага организационно-правовата основа за взаимоизгодно сътрудничество в сферата на спътниковото навигационно оборудване. Ратификацията на споразумението от руска страна означава преход към реално сътрудничество.

Руско-китайското сътрудничество в дадената сфера отчасти обяснаява стратегическото взаимодействие между двете страни.

Докато руско-китайското сътрудничество е в пълен ход, другата навигационна система, която искаше да хвърли предизвикателство на GPS, търпи крах.

Става дума за европейския проект «Галилео».

Като се съобщи миналия месец, от строя за излезли 24 спътника от тази система. В момента все още не е известно кога те ще бъдат върнати в работно състояние, а това означава, че може да се каже, че дадената навигационна система «претърпя пълен крах».

В момента «Галилео» е напълно парализирана, а «Бейдоу» преживява най-добрите си години, особено чрез великодушната помощ от страна на Русия.

Надяваме се, че, виждайки разцвета на «Бейдоу», Европа ще съжали за своето твърдо решение да се откаже от сътрудничество с Китай.

Дори в момента с ужас мислим какво ли би се случало, ако Китай бе продължил да участва в изграждането на «Галилео» и не бе започнал изграждането на собствената си система «Бейдоу».

Петя Паликрушева

Източник: https://k.sina.com.cn/article_1930307067_730e25fb00100g37p.html?from=mil

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;