Авторът от Bloomberg счита, че сенатът на САЩ твърде късно е започнал да се опитва да възпрепятства изграждането на газопровода „Северен поток- 2“. И ако санкциите бъдат въведени сега, това ще предизвика истинска буря от тази страна на Атлантика. В статията също така постоянно изплува финансовият интерес на САЩ от затварянето на „Северен поток -2“, САЩ разчитат на продажбата на американския газ в Германия.

Превод:

Сенатът твърде късно започна да се опитва да предотврати изграждането на спорния газопровод от Русия до Германия.

Сенатът все още не е гласувал законопроекта за въвеждане на санкции срещу изграждането на подводната част на 1200-километровия «Северен поток-2″, който трябва да мине по дъното на Балтийско море, но газопроводът е почти готов и трябва да бъде пуснат в действие тази година по план.

Според Джонатан Стърн, старши научен сътрудник от Оксфордския институт за енергийни изследвания, несигурните опити на САЩ да осуетят проекта „Северен поток- 2“ напомнят на начина, по който САЩ се опитвали да ограничат износа на съветски газ за Европа през епохата на Рейгън.

„Тогава всички тези мерки нямаха ефект и мисля, че същото можем да очакваме и днес“, каза той. — Вероятно е твърде късно да се направи нещо, защото по-голямата част от тръбопровода е положена. Освен ако САЩ не наложат със задна дата санкции, но това, според мен, ще предизвика истинска буря от тази страна на Атлантика».

Проектът «Северен поток — 2» раздели Европейския съюз.

Германия и други привърженици на „Северен поток-2“ казват, че новият газопровод е необходим, за да се заменят въглищата и атомните електроцентрали в цяла Европа и да се съдейства за развитието на възобновяемите енергийни източници, а също за постигането на климатичните цели.

Според експерта Лоран Сегален, който в момента е съсобственик на лондонската компания «Мегават-Екс»  (Megawatt-X) и консултант по финансиране на проекти за добив на слънчева енегия и енергия от вятъра, САЩ могат да бъдат разтревожени от бъдещото глобално търсене на газ.

«В Азия американският втечнен газ пречи на газа от Катар и Австралия. А Германия е лакомо късче, което американските производители на втечнен газ искат да вземат от руснаците, — каза той. — Ако «Северен поток-2″ бъде реализиран, американските експортньори на втечнен газ в близките години могат да се сбогуват с потенцицалните доставки на газ в Германия».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-08-08/u-s-sanction-plan-for-russian-pipe-could-repeat-reagan-failures

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;