НЕ на престъпната блокада на САЩ срещу Венцуела!

Декларация на Асоциацията за приятелство „България-Венецуела”


Асоциацията за приятелство „България-Венецуела” изразява дълбокото си възмущение от цялостната агресивна политика и дългата поредица от едностранни наказателни мерки на САЩ срещу Боливарска република Венецуела, чиято кулминация дойде с обявената на 5 август 2019 г. от американски президент Доналд Тръмп финансово-икономическа блокада на суверенната латиноамериканска държава.

Осъждаме категорично тези действия, влизащи в противоречие с международното право и с елементарната човечност, насочени към съсипване на венецуелската икономика, към дестабилизиране на цялата страна, към нови страдания за венецуелския народ, вече понесъл тежки изпитания заради водената от Вашингтон икономическа и геополитическа война срещу достойните потомци на Освободителя Симон Боливар.

Настояваме за незабавна отмяна на блокадата и на всички едностранни наказателни мерки на САЩ, а също и на Европейския съюз, задушаващи Венецуела и представляващи пряка заплаха за живота на венецуелците.

Отхвърляме всякаква външна намеса във вътрешните работи на суверенната Боливарска република.

Изразяваме подкрепата си за процеса на вътрешновенецуелски диалог, започнат с добрата воля на законното правителство на страната и с посредничеството на папа Франциск и на Норвегия.

Само мирен и разумен може да е изходът от нагнетената отвън криза. Но диалогът е възможен единствено с отговорни към националните интереси фактори, а не с предатели, аплодиращи на чужди сили, които изтезават отечеството им.

Фактът, че Вашингтон затяга клещите на блокадата тъкмо в момент, в който се отваряше шанс за конструктивни решения в името на добруването на венецуелския народ, е красноречив знак за истинските цели на агресивната американска политика — подклаждане на непрестанен хаос и напрежение, жертване на невинни хора, срутване на венецуелската държавност и облагодетелстване от венецуелските природни богатства.

Сценарият е разиграван вече в други части на планетата.

Време е всички да се надигнем и да кажем:

СТИГА!

ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ВЕНЕЦУЕЛА!

НЕ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА АМЕРИКАНСКАТА ИМПЕРИЯ СРЕЩУ НАРОДА НА БОЛИВАР!

НЕ НА БЛОКАДАТА НА ТРЪМП СРЕЩУ ВЕНЕЦУЕЛА!

Асоциацията за приятелство „България-Венецуела”

София, 10 август 2019 г.

Тагове: ; ; ; ;