Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи за изпълняващ директор на Националното разузнаване настоящия ръководител на Националния контратерористичен център Джоузеф Макгуайър, предадоха световните агенции. Той ще поеме поста на 15 август, когато се оттегля досегашният директор Дан Коутс.


От Националното разузнаване оставка подаде и фигура номер две в него Сю Гордън. Не е ясно какви са причините за нейното решение. Тя имаше подкрепа на бивши и настоящи представители заради богатия си опит.

Сред постоянните кандидати за директор на Националното разузнаване са конгресмените Майк Маккол и Девин Нунес, както и посланикът на САЩ в Холандия Пийт Хукстра, посочват американски медии.

Същевременно бившият заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, който беше честа мишена на гнева на Тръмп, съди бившето се работно място и министерството на правосъдието заради уволнението си, предаде Асошиейтед прес.

Официалната причина за уволнението на Маккейб беше, че той е подвел следователи относно участието си  в изтичане на поверителни данни в медия. Според Маккейб истинската причина бил неговият отказ да «се врече във вярност на един- единствен човек».

В иска на Маккейб ФБР и министерството на правосъдието са обвинени, че са се отклонили от установените политики и са отказали да информират Маккейб защо е бил уволнен. В иска се казва, че правителството е ускорило дисциплинарното наказание срещу него, така че той да бъде отстранен преди планираното си пенсиониране, без да получи полагащите му се финансови облаги.

В иска се настоява уволнението на Маккейб да бъде обявено за неконституционно и той да получи правото си на пълна пенсия и на други облаги.

Източник: Вашингтон

Тагове: ;