Американският президент Доналд Тръмп обвини френския лидер Еманюел Макрон, че се намесва в политиката на Вашингтон спрямо Иран, предаде «Дойче Веле».

«Знам, че Макрон — както всички останали — иска само добро, но никой няма право да говори от името на Съединените щати, — никой освен самите САЩ. Никой — по никакъв начин и по какъвто и да е начин — не е упълномощен да ни представлява», пише той в Twitter.

Тръмп също изрази мнение, че Иран «е в сериозни финансови затруднения».

Според ръководителя на американската страна Техеран е готов за диалог с Вашингтон, «въпреки това, той получава противоречиви сигнали от всички онези, които неоснователно ни представляват, включително френския президент Макрон», допълва още Тръмп. 

Френският лидер е в постоянен контакт с иранския президент Хасан Рухани и, както съобщава АФП, даде да се разбере, че е готов да играе ролята на посредник за установяване на сътрудничество между Вашингтон и Техеран.

В началото на юли САЩ обявиха готовността си да създадат военна коалиция за защита на търговското корабоплаване в пролива Хормуз. Тогава шефът на Съвместните началници на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че Вашингтон води преговори с редица страни за присъединяването към коалицията.

Създаването на международна коалиция за защита на търговското корабоплаване последва серия от инциденти, възникнали в пролива. През последните няколко месеца в протока бяха извършени поредица от атаки срещу нефтени танкери, свързващи Персийския и Оманските заливи. САЩ обвиняват Иран в случилото се, ноТехеран отрича вината си.

През май 2018 г. САЩ се оттеглиха от ядрената сделка с Иран. Последвалите санкции срещу петролния и банковия сектор имат за цел да принудят Ислямска република да сключи нова сделка при по-строги условия.

Тагове: ; ; ; ; ; ;