В Британия се страхуват, че новите руски «супертихи» подводници ще могат незабелязано да се промъкнат в териториалните води на страната, оставайки невидими за въоръжените сили на Обединеното Кралство.

И не само това — ще следят британските кораби и дори ще шпионират, включвайки се в интернет-кабелите, положени по дъното на морето.

Таква опасения, позовавайки се на собствени източници от «осведомени кръгове» сподели с читателите си вестник  The Daily Telegraph. Става дума за руските подводници от проекта 636 «Варшавянка».

По-рано съобщихме, че Русия нанесе първия удар по позициите на Ислямска държава с крилати ракети “Калибър” от подводницата “Ростов на Дон”636.3 от акваторията на Средиземно море, съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

“За първи път използвахме крилати ракети “Калибър” от подводницата “Ростов на Дон”, бяха изстреляни от акваторията на Средиземно море”, — каза Шойгу на президента на Русия Владимир Путин.

“Всички цели са поразени. За пореден път крилатите ракети “Калибър” показаха своята ефективност на далечно разстояние”, — каза руският военен министър.

“Целите баха два големи пункта на терористите на територията на Рака…С голяма сигурност можем да кажем, че e нанесена достатъчно съществена вреда по складовете с боеприпаси, по завода за мини, както и по нефтената инфраструктура”,- каза Шойгу.

“Предупредихме колегите си от Израел и САЩ, че ще пуснем крилати ракети”, — каза министърът.

“Всичко, разбира се, трябва да се анализира – и това, което се случва на фронтовата линия, и това как работи оръжието. И “Калибър”, и ракетите А-101 като цяло се представиха много добре, това е ново, съвременно и високоефективно, сега разбираме това, високоточно оръжие, при това могат да се използват както обичайни бойни глави, така и специални бойни глави, т.е. ядрени. Естествено, в борбата с терористите това не е необходимо, а и никога няма да бъде необходимо, надявам се”, — каза Путин.

През октомври подводницата “Ростов на Дон” по време на планирани изпитания на бордовите системи извърши успешна стрелба с “Калибър” по морски цели.

На 2 октомври подводницата “Ростов на Дон” изстреля крилата ракета “Калибър” от положение под вода по брегова цел, разположена на полигона Чижа в Архангелска област.

“Ростов на Дон” e руска подводница, проект 636.3 “Варшавянка”.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;