Американски есминец се насочи към Черно море и влезе в акваторията му. В същото време руски стражеви кораб «взе на мушка» есминецът на ВМС на САЩ Porter.

Есминецът на ВМС на САЩ Porter влезе в южната част на Черно море. Но не се наложи дълго да пътешества. Много скоро стражевият кораб на Черноморския флот на Русия «Сметливи» забеляза гостенина и го «взе на мушка» — съпровождането се извършва в съответстие с международното право.

Националният център за управление на отбраната на Русия съобщи за съпровождането на американския есминец, който вече е в акваторията на Черно море.

В същото време шести американски флот съобщи, че есминецът Porter е в Черно море, за да подкрепи американските съюзници и да обезпечи «регионалната стабилност».

Добавяме, че американският есминец е въоръжен с управляеми ракети. Вече шести път наблюдаваме влизане на американски кораби в акваторията на Черно море само в рамките на 2019 г.

През месец юли в Черно море беше есминецът Carney, който взе участие в съвместните с Украйна учения Sea Breeze.

Но американските кораби не са единствените, които се появяват в черноморската акватория.

През март руските кораби съпроводиха три фрегати на НАТО (от Холандия, Канада, Испания), които участваха в учения, провеждани заедно с Украйна и Грузия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;