Анонсираните от Русия и Иран военни учения в Персийския залив, където месец по-рано се разрази т.нар. «танкерна война», бяха неочаквани за САЩ и техните арабски партньори. Но това е нищо в сравнение с новия сюрприз, който Москва е подготвила за Америка в Близкия Изток.

След съвместните учения с Иран руските военни кораби могат да се задържат в региона 50 години.

Висосопоставен източник от Техерен сподели пред СМИ, че страните вече водят преговори за възможността за дългосрочна аренда на пристанищата в Бушир и Чехбехаре.

Разстоянието между градовете, намиращи се в Персийския и Оманския заливи съответно, превишава хиляда километра. В случай на постигане на споразумение между Русия и Иран в зоната на действие на РЛС на Русия може да се окаже целият персийски регион, а също южната част на Ирак.

Предполагаемият срок на арендата, както и в случая със сирийското пристанище Тартус, взето под наем от Русия през април тази година — е 50 години.

Освен това, Москва има възмжност да ползва кипърските пристанища, което, съдейки по постоянните опити на САЩ да оказват натиск върху Никозия по въпроса, също дразни Вашингтон.

Припомняме, че напрежението между Техеран и страните от НАТО се засили след задържането от британските военни на иранския танкер Grace 1. В отговор Иран задържа британския кораб Stena Impero, а на 4 август бе арестуван още един танкер.

Британия, обяснявайки действията си в Персийския залив, се позовава на санкционния пакет срещу Техеран. Иран на свой ред обвинява Запада в доставка на контрабанден нефт в арабските страни.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;