Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че лидерът на управляващата партия Лига Матео Салвини трябва да обясни на италианците защо слага край на управляващата коалиция, предаде Ройтерс.


Салвини, който е вицепремиер и вътрешен министър, каза вчера вечерта, че управляващата коалиция с антисистемното Движение 5 звезди се е разпаднала и призова на насрочване на нови избори.

        «Не е  работа на вътрешния министър да свиква парламента или да установява дневен ред във връзка с политическата криза», заяви Конте.

Той обеща да се яви пред парламента, за да гарантира, че «кризата, която Салвини е предизвикал, е най-прозрачната в историята на републиката».

В кратко изявление премиерът, който е близък до Движение 5 звезди, каза, че няма да толерира повече нападките на Салвини срещу неговите министри, и го обвини, че «разчита на лозунги» в търсене на подкрепа.

        «Салвини трябва да обясни на избирателите, които вярват в обещанието за промяна, причините, които са го довели до прекратяване предсрочно и внезапно на работата на правителството», каза Конте.

Източник: Рим

Тагове: ; ; ; ; ;