Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет изрази безпокойство от потенциално тежкото въздействие на новите американски санкции над Венецуела, и по-специално върху гарантирането на човешките права на венецуелския народ, предаде ДПА.


Администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че замразява авоарите на правителството на Николас Мадуро и забранява на американски компании да правят бизнес с Венецуела.

       «Санкциите са изключително обширни и в тях няма достатъчно мерки, които да намалят тяхното въздействие върху най-уязвимите дялове на населението», се казва в изявление на Бачелет.

        «Опасявам се, че те ще имат трайни последици върху правото на здравеопазване и на прехрана в една страна, в която вече има сериозен недостиг на стоки от съществено значение», допълва Бачелет.

        «С тези нови санкции, които още повече ограничават икономическата дейност на Венецуела, компаниите и финансовите институции вероятно ще покажат по-голяма предпазливост и напълно ще спрат транзакциите, свързани с правителството на Венецуела», добавя Бачелет.

Същевременно правителството на Норвегия каза, че остава в контакт с венецуелското правителство и венецуелската опозиция за продължване на разговорите между тях с оглед разрешаване на политическата криза, предаде Ройтерс.

Мадуро отмени поредния кръг от разговорите с посредничеството на Осло заради новите американски санкции.

Източник: Богота/Каракас

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;