Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин поиска гаранции от премиера Борис Джонсън, че няма да допусне Обединеното кралство да напусне ЕС по време на предизборна кампания, предадоха световните агенции. Това съобщи БТА.


Джонсън каза, че страната ще излезе от ЕС на 31 октомври, както е предвидено, със или без сделка. Корбин обвини Джонсън, че планира антидемократична маневра, за да постигне целта си.

Депутати от опозицията ще се опитат свалят консервативното правителство на Джонсън чрез вот на недоверие, когато през септември парламентът се върне от лятната си ваканция. Ако правителството изгуби вота, Джонсън ще трябва да свика предсрочни избори.

Съюзници казват, че Джонсън може да насрочи вота за след 31 октомври, така че Обединеното кралство да напусне автоматично ЕС по време на предизборната кампания.

Според Корбин това би било «безпрецедентно, неконституционно и антидемократична злоупотреба с власт».

Обичайна практика е правителствата да не взимат важни политически решения по време на предизборен период.

Корбин е написал писмо до секретаря на правителството Марк Седуил, в което иска да бъде постановено официално, че правителството ще трябва да отложи Брекзит за след изборите, за да бъде оставен електоратът да вземе решение и бъдещото правителство да предприеме следващите стъпки въз основа на волята на избирателите.

Вчера Джонсън не отговори на въпрос какво ще прави, ако правителството изгуби вота на недоверие.

По-рано съобщихме, че в първото си обръщение в Камарата на общините в качеството си на премиер на Великобритания Борис Джонсън обяви, че иска да направи Великобритания най-великата страна на планетата, пише «Гардиън»

По-рано Борис Джонсън ръководи първото заседание на новия кабинет.

В началото пред депутатите Джонсън похвали работата на Тереза Мей. След това той обяви, че мисията му е да извади Великобритания от ЕС и да направи Обединеното кралство най-великата страна на Земята.

Може да звучи като преувеличение, но е реалистично, застрахова се той. «Гардиън» пише, че обещанието на Джонсън е като риториката на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според новия министър-председател трябва да се предприемат незабавни действия. Първо, възстановяване на доверието в демокрацията с изваждане на Великобритания от ЕС до 31 октомври, подчерта той. По думите му при провал това ще доведе до «катастрофална загуба на доверие» в нашата политическа система.

Той предпочита държавата да напусне ЕС със споразумение, но припомни, че сделката с Общността беше отхвърляна на три пъти от британските депутати.

Предпочитам да напуснем ЕС със споразумение, изрази той позицията си.

Борис Джонсън каза още, че предпазният механизъм за границата с Ирландия е недопустим, защото подкопава британската демокрация.

Трябва да се премахне, категоричен е той и предложи граничният въпрос да бъде разрешен на преговори за бъдещите отношения. Екипът му е готов да преговаря с ЕС и изрази надежда Брюксел да преосмисли позициите си.

Борис Джонсън вярва, че Великобритания е по-подготвена за Брекзит без сделка от очакванията на повечето хора. Но през следващите дни до 31 октомври правителството ще засили приготовленията, поясни той.

Джонсън повтори, че ако Великобритания напусне без сделка, страната ще си спести 39 милиарда британски лири. Но Брюксел предупреди, че ако трябва, ще съди страната.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;