9 август 2019-Нюз Фронт.

Срещаме Ви с Мирзад Хаджем (Mirzad Hajem) политолог, независим експерт по въпросите свързани с Близкия Изток, кюрдски активист, международен наблюдател по време на Конгреса на националният сирийски диалог, проведен в Сочи през 2018 година, за да обсъдим какво следва от намеренията на Турция и САЩ за създаване на безопасна зона в Северна Сирия.

Какво всъщност планират САЩ и Турция, и защо именно сега? Възможно ли е създаването на зона за безопасност, всъщност да прикрива намерението за продължаване на войната в Сирия и как? Това и още в разговора ни с Мирзад Хаджем в приложеното видео.

 

 

„Северът на Сирия е историческата родина на кюрдите, тук живее основно кюрдско население. В случай на нахлуване и окупация от страна на Турция, това ще означава практически открит геноцид на кюрдския народ, както беше по време на военните операции „Евфратският щит“ и „Маслиновата клонка“, каза Фархат Патиев пред Интерфакс в четвъртък, коментирайки споразуменията между Турция и САЩ създадат зона за сигурност в Северна Сирия.

 

„Ние възприемаме това като етническо прочистване“, заяви говорител на конгреса, който беше създаден през 1999 г. в Амстердам и обединява редица европейски организации, формирани от кюрдски политици, емигрирали от Близкия изток в Европа. «В случай на избухване на война, кюрдите нямат друг избор, освен да се защитят, както беше в случая с агресията на ИДИЛ(терористична група, забранена в Руската Федерация и редица държави)», предупреди Патиев.

 

Сирия изразява абсолютното си отхвърляне на споразумението между САЩ и Турция за създаването на така наречената „безопасна зона“, което е явна атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Сирийската арабска република и грубо нарушение на принципите на международното право и Хартата на Организацията на обединените нации. САЩ ще изтеглят силите си от зоната на турската операция в Сирия — заявиха от турското външно министерство.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;