Само от тези ракети се страхували в Пентагона.

Руският ОТРК «Искандер» успешно заменя съветския комплекс «Ока» (ОТР-23), който има на въоръжение ядрени ракети. Според The National Interest, дори без 9М729, заради които бе скъсан Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, «Искандер» са много по-опасни от което и да е друго оръжие на Москва.

Както се знае, «Ока» бяха напълно ликвидирани от СССР на базата на прословутия договор, подписан от Горбачов, макар формално комплексът да не попадаше под въздействието на Договора. «Ока» имаше далечина на действие 400 км

САЩ така се страхуваха от този комплекс, особено от проектирания «Ока-У», който можеше да управлява ракетата по време на целия полет, че постигнаха неговото унищожение. Американците дори дадоха 16 млн долара на словаците, за да придобият останалите в страната системи след рухването на СССР.

Както счита NI, Русия неслучайно е разположила «Искандерите» в Калининград. Понеже тези ракети е крайно трудно да се свалят, Москва вече заплашвала системата за ПРО на Полша, а също базите на НАТО в Източна Европа.

Вероятно Русия е разположила същите комплекси и в Сирия, макар тази информация да не е потвърдена.

Освен това, «Искандер-М», според мнението на военните експерти, притежава огромен потенциал за модернизация, т.е. за комплекса могат да бъдат разработени нови ракети, още по-точни и сложи за системите на ПВО на противника.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;