9 август 2019-Нюз Фронт.

Американско-турските споразумения за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия могат да доведат до кюрдски геноцид, заяви Фархат Патиев, член на Националния конгрес на Кюрдистан.

 

 

„Северът на Сирия е историческата родина на кюрдите, тук живее основно кюрдско население.
В случай на нахлуване и окупация от страна на Турция, това ще означава практически открит геноцид на кюрдския народ, както беше по време на военните операции „Евфратският щит“ и „Маслиновата клонка“, каза Патиев пред Интерфакс в четвъртък, коментирайки споразуменията между Турция и САЩ създадат зона за сигурност в Северна Сирия.

„Ние възприемаме това като етническо прочистване“, заяви говорител на конгреса, който беше създаден през 1999 г. в Амстердам и обединява редица европейски организации, формирани от кюрдски политици, емигрирали от Близкия изток в Европа.

«В случай на избухване на война, кюрдите нямат друг избор, освен да се защитят, както беше в случая с агресията на ИДИЛ(терористична група, забранена в Руската Федерация и редица държави)», предупреди Патиев.

Сирия изразява абсолютното си отхвърляне на споразумението между САЩ и Турция за създаването на така наречената „безопасна зона“, което е явна атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Сирийската арабска република и грубо нарушение на принципите на международното право и Хартата на Организацията на обединените нации.

САЩ ще изтеглят силите си от зоната на турската операция в Сирия — заявиха от турското външно министерство.

От ведомството заявиха още, че Турция няма да позволи на САЩ да забавят изпълнението на споразумението за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;